Kobbernettet går på pension

I takt med at kobbernettet gradvist udfases, har TDC Alarmnet lagt en nøje og velorkestreret plan for en IP-baseret fremtid og højere transmissionssikkerhed.

Kobbernettet har været den røde tråd i transmissionssikkerheden i næsten 40 år, men snart er det slut. Udfasningen af kobbernettet sker som et naturligt led i den digitale udvikling og med udbredelsen af fibernettet. Nedlukningen vil ske gradvist frem mod 2030, og det er der en helt kontrolleret plan for, forsikrer markedschef hos TDC Alarmnet, Martin Hagedorn Jacobsen.

”I forbindelse med udgravningen til nye motorveje og byggeprojekter har TDC NET gennem de seneste år valgt ikke at genetablere kobbernettet, så på den måde kan man godt sige, at udfasningen allerede er i gang.

Af Alarmnets mere end 30.000 linjer er en stor del allerede konverteret til IP, og nu arbejder vi på at få de sidste med gennem en kontrolleret nedlukning, hvor vi på forkant informerer og sikrer alternativer til vores kunder, så vi undgår, at nogen kommer i klemme.

Det gælder selvfølgelig særligt de anlæg, som kræver en kablet forbindelse.”

 

En sund udvikling

Tal fra Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur viser, at antallet af fiberabonnenter i 2023 steg 12% i forhold til året før. Hos TDC Alarmnet hilser man udviklingen velkommen.

”Teknologien giver mulighed for at samle synergier mellem flere alarm- og sikkerhedssystemer og kan være med til at sikre en mere strømlinet drift af kritisk infrastruktur.

Med IP-transmission kan man bl.a. få bedre indsigt i driften og sikkerheden, og det kan eksempelvis smitte positivt af på forsikringspræmien,”

siger Martin Hagedorn Jacobsen og tilføjer:

”Vi ser udfasningen af kobbernetværket som et led i en sund udvikling, hvor vi siger farvel til det gamle netværk og tager et spring ind i det 21. århundrede.”

 

Nyt ansvar

I forbindelse med overgangen til IP-transmission har TDC Alarmnet fuld fokus på cybersikkerhed.

”Når man flytter noget fra analogt til digitalt følger en ny trussel med. Den trussel og dens indvirkning på kritisk infrastruktur er vi selvfølgelig meget bevidste om. Derfor har vi øget fokus på cybersikkerhed og arbejder eksempelvis aktivt med NIS2,”

siger han og slutter:

”Vi skal selvfølgelig kunne stå på mål for vores kunders IT-sikkerhed. Derfor har vi etableret en danskbaseret infrastruktur bygget på vores egne servere, der gør det muligt at sikre vores kunder en end-to-end transmission på et sikkert, lukket netværk – uden adgang for tredjepart.”